Miód Gryczany

Jest miodem uwielbianym przez cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków. Jest też najlepszy do wyrobu miodów pitnych. Uznawany za najbogatszy w enzymy polski miód.

Smak słodki, bardzo aromatyczny, ostry.

 

Barwa: jako patoka (gdy jest płynny) ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem.

Podczas przechowywania przy dostępie światła zmienia barwę na ciemnobrunatną. 

 

Skład: miód gryczany zawiera dużo fruktozy, związków magnezu, żelaza i innych biopierwiastków.

Zawiera dużo witaminy C, B1, B2, PP i jest bogaty w białko.

W białku miodu gryczanego znajdują się aminokwasy, takie jak kwas asparaginowy, glutaminowy i leucyna.  

Wskazania: sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Sprawdza się w leczeniu nerwicy serca i żołądka. Ochrania i odtruwa wątrobę. Korzystne efekty w chorobach układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc.

Wyjątkowo cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Podawany chorym w okresie rekonwalescencji , po zabiegach operacyjnych z utratą krwi, w zaburzeniach na tle nerwowym, w stanach wyczerpania psychicznego. Miód gryczany wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć. Wspomaga terapię nowotworową.