Produkty pszczele

 Miód - jest nie tylko środkiem odżywczym, ale także biopreparatem mającym duże znaczenie w ochronie organizmu człowieka pod zgubnym działaniem toksyn pochodzących z zanieczyszczeń chemicznych środowiska. Dzięki wiązaniu toksyn zmniejsza szkodliwe działanie alkoholu, nikotyny, mocnej kawy i herbaty. Szczególnie zaleca się spożywanie miodu przez ludzi narażonych na kontakt z metalami ciężkimi i mieszkańców wielkoprzemysłowych aglomeracji. Aby miód utrzymywał swoje wartości biotyczne, musi być odpowiednio przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu i nie może być podgrzewany powyżej 42°C 

Pyłek kwiatowy - to komórki rozrodcze męski roślin owadopylnych, z którego pszczoły wytwarzają pierzgę - najwyższej jakości produkt leczniczy, tzw. pszczele konserwy białkowe. Pyłek kwiatowy jest najbardziej bogatym w przyrodzie w różne składniki których jest około 250. 

Propolis (kit pszczeli) -   to mieszanina żywicy drzew i krzewów oraz wydzielin gruczołów pszczelich. Młode pączki drzew pokryte są balsamem chroniącym je przed bakteriami, roztoczami, grzybami i owadami. Pszczoły używają propolisu również do wypełniania wszelkich nieszczelności i otworów w ulu. Cienką warstwą propolisu pokrywane są jego wewnętrzne ścianki. Propolis stanowi także naturalną barierę broniącą pszczoły przed inwazją drobnoustrojów. 

Mleczko pszczele – eliksir młodości, płodności, długowieczności. 

Wosk pszczeli -  w lecznictwie znalazł zastosowanie w leczeniu kataru siennego, chorób skóry, wrzodów, czyraków, skaleczeń, ran, artretyzmu, dny moczanowej, schorzeń reumatycznych. Stosowany jest również jako środek ochronny skóry. Wosk powszechnie stosuje się także w kosmetyce jako składnik kremów, maści, szminek.